Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Friluftsmad

Et liv i det fri kan forme sig på mange måder.


Friluftsmad

MC/bilmad

Ovn på gasblus (opskrifter)

 Mad der laves hjemmefra

Tørring af kød og grønsager

Mad der egner sig til vandreture

Kogegrejet (beskrivelse på siden lejrudstyr)

____________________________________________________________________________ 

MC/bil-mad (og hjemme i køkkenet)

Nedenstående opskriftsamling er til mad der ikke kan holde sig ret lang tid eller kræver lidt mere plads end i en rygsæk.

Udgangspunktet er også her at man kan bruge Trangiakøkkenet, men alle andre kan naturligvis også bruges. Det er en meget stor fordel, at man anvender en gasbrænder eller en benzinbrænder.

Vi medbringer altid dåsemad (f.eks. Kylling i karry), ris og salt på motorcykelture. Uanset der sker, hvad kan man så redde aftensmaden. 

Jeg vil ikke skrive om madlavning med diverse pulverblandinger, der blot skal tilsættes lidt kød. Det er en udmærket løsning og opskriften kommer af beskrivelsen på poserne. Ofte kan den forbedres med f.eks. peberfrugt i tern. 

Opskrifterne nedenfor er beregnet til 2-3 personer og er opbygget omkring madlavning på Trangia køkkenet med gasbrænder. Det indeholder 2 gryder (1,5 og 1,75 liter) og en pande. Alle andre køkkener kan selvfølgelig bruges, bare de har gryder af ovennævnte størrelser og en pande. Af ekstra udstyr er der en ekstra pande (fundet på et loppemarked), et skærebrædt fra trangia som er multianvendeligt plus diverse køkkenredskaber.

Lette opskrifter til turen

Æggekage til morgenmad*

 

 

 

 

 

 

Olie el. smør til stegning

4-5 pølser

Bacon (ca. 125g)

Champignon (evt. på dåse)

Cherrytomater (6-10 stk.)

3 æg

1. Skær pølserne i et antal stykker. Steg pølsestykkerne på panden.

2. Tilsæt bacon, og steg indtil det er brunet/sprødt

3. Hæld det i en gryde.

4. Steg champignon (drænet og snittet)

5. Tilsæt tomater. Steg indtil de bliver bløde.

6. Pisk æggene sammen i en tallerken eller gryde.

7. Hæld champignon og tomater i samme gryde som de stegte pølser og bacon.

8. Tilsæt ved behov lidt mere olie el. smør til panden.

9. Hæld æggemassen på panden når den er varm.

10. Efter et minut tilsættes det stegte. Pres det ned i æggemassen. Steg forsigtigt videre indtil æggemassen er stivnet.

8. Serveres med sprødt brød eller toast.  

Chiliæg*

     

Billedet viser retten som snart er færdig                         

1 lille løg

1 grøn peberfrugt

Hvidløg (1 fed)

1 dåse hk.tomater med chili á 400g

2-3 æg 

Revet ost

Brød (f.eks. toastbrød)

1. Hak løget og peberfrugten fint.

2. Steg løg og peberfrugt til de er bløde.

3.Tilsæt hvidløg (knust eller finthakket).

4.Hæld tomaterne i og lad det simre uden låg i 10 minutter.

5. Lav huller i tomatsaucen og slå æggene ud i dem. Steg forsigtigt indtil æggene er stegte.

6. Drys ost over og steg under låg indtil osten er smeltet.

7. Server med sprødt brød (evt. ris eller kartofler).  

Bøf stroganoff med pasta*

 

Ingredienserne borset fra dåsen til højre. Den skal bruges til desserten.

 

 

 

 

 

 
Pastaen koger med panden som låg. Skærepladen fungerer som låg ved den anden gryde.

 

 

1 stort løg

Champignon (evt. på dåse) 

Smør/olie

3-400g oksekød i tynde strimler

Creme Fraiche (ca.250 ml 18%)

400g pasta

 

1. Hak løget fint. Snit champignon.

2. Steg det kød, løg og champignon på en pande hver for sig og bland det hele i en gryde.

3. Bland creme fraiche i gryden, og smag det til med salt og peber. Lad det simre lidt i gryden.
Hold det varmt.

4. Kog pastaen i en gryde efter forskrifterne.

5. Til sidst justeres tykkelsen af grydens indhold ved at tilsætte en smule vand fra pastaen. Det varmes op.

Hakket kød couscous*

 

 

 

 

 

 

1 løg

3-400g hakket kød

Olivenolie

Tørrede abrikoser evt.rosiner (ca.1,5 dl)

50g pinjekerner

kanel

couscous (ca.2,5 dl)

1 bouillonterning 

1. Hak løget

2. Steg kød og løg i olivenolie i to omgange. Det stegte hældes i den største gryde

3 Hak abrikoser (el. rosiner) groft.

4. Tilsæt de hakkede frugter, pinjekerner og kanel til gryden med kød og løg. Varm det op. Tag det af varmen og hold det varmt.

5. Kog ca.4 dl vand i en gryde. Opløs bouillonterningen. Hæld couscous i. Stil det til side i 5 minutter.

Imens simrer kødblandingen over blusset.

6. Couscous hældes i kødblandingen under omrøring. Det kan være nødvendigt at tilsætte mere vand.

Lad det simre i 5-10 minutter. Smag til.

Super hurtig pastasauce med tun*

 

 

 

 

 

 

 

Hvidløg (1 fed)

Persille

Olivenolie

1-2 dåser tun

Citronsaft

250 g pasta

Parmesanost 

1. Hak persillen og hvidløget. Steg det i få minutter på panden i olien.

2. Tilsæt drænet tun og lad den stege det lidt med. 

3. Tilsæt citronsaft. Hold det varmt.

4. Kog pastaen efter anvisningerne på pakken. Hæld vandet fra og tilsæt tun/persilleblandingen. Smag til med salt og peber.

5. Tilsæt parmesanost og evt. lidt mere olie.

Lækker frugtomelet*

 

 


Æblerne bør skæres i mindre stykker end på billedet. Mindst 2 gange så mange stykker.

Bemærk på billedet til højre, at jeg har en ekstra pande som låg. 
Den kan både bruges som låg og som ekstra pande, når omeletten skal steges på den anden side.

 

 

 

2-3 æg

Kondenseret mælk (2-3 spsk.)

1-2 æbler, pærer eller bananer

Smør

Evt.cognac 

1. Pisk æg og mælk sammen.

2. Snit frugterne og sted dem forsigtigt bløde i smørret.

3. Tilsæt æggeblandingen. Når den er stivnet, vendes det hele på panden. Drys evt. med cognac. 

Gryde med svinekød og ananas

200 g hamburgerryg

1 løg

1 rød peberfrugt

1 grøn peberfrugt

100 gram ananas i tern

1 dl ananaslage

2 tykke skiver agurk

1 dl. vand

1/2 bouillonterning

3 spsk kinesisk soya

1 tsk. vineddike 

Ris

1. Kødet og løget skæres i strimler og svitses kort (løgene må ikke få farve) i en gryde. Låget lægges på og det simrer i 5 min.

2. Ananaslagen, vand, bouillon, soya og vineddike blandes i en gryde og koges ved svag varme.

3. Peberfrugt og agurk skæres i strimler.

4. Det hele hældes i gryden med kødet og koger i ca. 10 min.

5. Der laves ris til.

Tilbage til toppen af siden

*Kilde: Ovenstående opskrifter er taget fra: Din camping bog, Ed og Kate Douglas, Nyt Nordisk Forlag.
En aldeles fremragende bog om camping på alle måder. At anbefale.

Whiskygryde

Whiskysovs
2,5 dl Fløde
200g Svinekød i tern
2 gulerødder (i tern)
1 Porre (i tynde skiver)

Poseris (vilde ris)

Salt

Fedtstof til stegning

1.Kødet kan forsteges hjemmefra af hygiejniske hensyn.

2.Kødet steges på panden.

3.Gulerodsternene steges lidt med.

4.Gulerødderne og kødet hældes i gryden. Fløde og Whiskysovs tilsættes. Det varmes op til kogning. Gryden sættes til side med låg på.

5. Vandet til risen varmes til kogning. Posen med ris og salt puttes i. Nu skiftes der lidt frem og tilbage mellem gryderne for at holde dem varme. 

6. Når kødet og gulerødderne er ved at være møre tilsættes porreskiverne til whiskysovsen. Det skal ikke have ret meget.

Bulgurgryde med Gorgonzola

3 dl grov bulgur
4,5 dl vand

Strimlet kød (gerne 2 stk.schnitzler)

Et stort løg (i småstykker)

1 spsk Gorgonzola

Fløde

1 Rød peberfrugt (i tern)

Fedtstof til stegning

Salt og peber

 

Det strimlede kød brunes og krydres med peber

Løgstykkerne steges med

Når løget er blødt tilsættes Gorgonzolaen. Når den er smeltet tilsættes fløde, så retten akkurat er dækket. Tilsæt lidt salt.

Mens kødet simrer ristes et knust fed hvidløg i olien. Bulguren ristes lidt med. Vandet tilsættes og koges op. Der tilsættes salt. Det simrer i 5 min. Tages derefter af blusset i 5 min.

Nu tilsættes peberfrugten til kødet. Det varmes op og simrer indtil bulguren er færdig.

Kødsovsen smages til med salt og peber.
Det hele hældes sammen og røres rundt.

Fyldte ringe af peberfrugt.

 

To æg
1 rød peberfrugt (el. grøn)
Fedtstof til stegning
Evt. bacon
Evt. forårsløg
Evt. løg
osv.

Peber
Salt

Evt. chili
Evt. paprika

Pisk æggene sammen med 2 spsk vand og salt og peber

Endestykkerne skæres fra peberfrugten og snittes i tern 

Skær peberfrugten i 4 ringe.

Ternene fra endestykkerne steges lidt på panden. Tages derefter til side.

Peberringene steges let
En smule af æggemassen hældes ud i bunden af ringene. Når det er størknet til en bund, hældes resten af æggemassen i.

Peberfrugtsternene puttes ned i ringene i æggemassen.

Det simrer indtil æggemassen er størknet.

.....

Man kan putte alt muligt i ringene. Baconstykker kan steges sammen med ternene.
Forårsløg kan let steges osv.

Det samme gælder forskelllige krydderier efter smag.

_____________________________________________________

Ovn på gasblus (incl.Trangia)

Det er muligt at lave ovnmad på et gasblus. Beskrivelsen af funktionen og opbygningen ses på siden med kogegrej.

Ovnret med koteletter

Denne opskrift kan bruges som udgangspunkt. Man kan ændre på kødet, grønsagerne og krydderierne.

Koteletter
1,5 dl. ris
Hakkede tomater (1 dåse)
Løg i tern (1-2 stk.)
Æbler i tern (1-2 stk.)

Mangochutney (sød)
Ketchup
Vand
Salt
Peber
Karry
Grill krydderi

Fedtstof til stegning

 

 

 

 

1. Koteletterne steges og krydres med salt, peber og en del grillkrydderi

2. Imens koteletterne steger smøres Omnia formen. Risene drysses i. Dåsen med flåede tomater hældes over risene.

 

3. Koteletterne lægges oven på de hakkede tomater.

 

4. Løg- og æbletern svitses i karry i ca. 5 min. på samme pande som koteletterne blev stegt på.

5. Hvis panden ikke er stor, skal løg/æble blandingen over i en gryde. Nu tilsættes 3 spsk Mangochutney, 0,5 dl ketchup og ca. 0,5 liter vand.
Der krydres med salt og peber.
Det varmes til kogning.

 

6. Blandingen hældes over i Omnia formen. Jeg oplevede, at 0,5 liter vand var for meget, så må man regulere således, at koteletterne er i væske.

 

7. Nu samles Omniaovnen og sættes på gasblus i ca. 0,5 timer. Kødet skal være gennemstegt.

8. Den færdige ret. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdateret 27/01/2015

Besøg  
084003