Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Forside

Et liv i det fri kan forme sig på mange måder.


At blive ældre

En gang for fire årtier siden vedtog jeg, at dette var den bedste alder. Der ville jeg gerne blive. Jeg var 18 år.

Jeg vidste jo ikke bedre. Det var en herlig livsglad tid. Dog var den krydret med usikkerheden og umodenheden. Egentlig på mange måder en træls tid. Alligevel nævner mange "at i min tid" som et synonym med deres ungdom. Jeg har aldrig forstået det. Hver ny dag er min tid. Sådan lever jeg.

Jeg har oplevet, at der er et legemlig forfald. Det kan til en vis grad bekæmpes ved træning. Det er  i øvrigt livsforlængende.

Jeg har oplevet at sindet modnes. At livet får mere fylde og dybde. Jeg oplever ny musik - oplever at uforståelig musik bliver forståelig - at jeg forstår helheder i f.eks. jyllands historie osv.
Alder er ikke et onde. Det er et gode.

Jeg glædes ved at ældes sammen med min udkårne Nanna. Jeg glædes ved at se, vores børn er selv hjulpne og på vej ud i deres liv. Jeg glædes ved, at vores børn er vores venner. At vi har så mange ting i ballasten og så mange ting, vi vil opleves sammen.

Jeg glædes ved at ældes sammen med venner og bekendte. Vi er børn af vores tid, og vi glædes ved samværet. Vi har en intern forståelse, fordi vi er vokset op sammen eller i hvert fald i samme periode. 

Når vi har været sammen i kort tid, ser vi ikke alderens præg, men vi ser de mennesker, der er bag. Drengene - pigerne. Mændene - kvinderne. Det er muligt, at de unge ikke kan se det. Vi gør. Vi har selvfølgelig også magten til at trænge gennem det stramme og alvorlige  ydre, som nogle tillægger sig med alderen.

Vi kan flirte og lege og være tossede.

For enden af tråden er døden. Det er et faktum. Det gælder alle.
Med tiden er det sikkert, at den kommer tættere på.
At man kun lever nu, skal man leve efter hele livet. Man ved aldrig hvornår døden indtræffer.

Jeg troede, at jeg levede ud fra den filosofi. Det opdagede jeg ikke var tilfældet, da jeg fik kræft. Det kan man læse om et andet sted på min hjemmeside.

Lige nu observerer jeg en anden uoprettelig ting ved at blive ældre. Fortiden forsvinder. Mine forældre er døde nu. Der er ting jeg ikke fik spurgt om. Væk. 

Min bror er død.
Min nærmeste fætter er død.
En af mine bedste venner har lige fået en dødelig sygdom.Osv.
Mit liv kan ikke fortsætte i glæde over fælles oplevelser og nye oplevelser forude.

Det er et nyt faktum. Jeg føler, at jeg kan fortsætte i mange år med de samme udfordringer, men de folk, jeg skal gøre det sammen med, er ikke med. Jeg forventede mange år i nu med motorcykelture med de gutter, jeg altid har kørt med. Jeg troede, at jeg skulle vise far og mor, at jeg blev til noget, selv om jeg er venstreorienteret og boede i kollektiv osv.

En gang ønskede jeg at blive meget gammel. Lige nu er jeg i tvivl (samtidig med at der spilles en requim af Faure i forgrunden). Hvis man bliver gammel, er al den dejlige indforståethed, der er i at være fra samme tid væk. De "unge" forstår det simpelthen ikke.

Jeg er må nok se i øjnene, at livet fra nu af er en slags afvikling. Min tid er for afvikling. Mine bekendte, vores tankesæt, vores moral, osv. erstattes af ny. Vores tid er allerede på museum. Saab 95, Volvo 45 osv. Ting som jeg er ligeglad med, men at de ligefrem er på museum. Det er min tid.

 Jeg er trist til mode. Jeg har haft kræft. Jeg er et dårligt kort for forsikringsselskaberne. Det har jeg fra først færd affundet mig med. Jeg bliver nok heller ikke så gammel som hvis jeg ikke havde været kræftramt. Behandlingen er hård.
Alt dette er til at have med at gøre for mig. Jeg troede jo, at jeg skulle dø af kræft. Nu er det ydre ting, som fra nu af vil ændre mit liv. 

Min fortid forsvinder og det samtidig med, at jeg aldrig har haft det bedre psykisk.

Gud er nådig.
Når man er ung tror man, at man er udødelig, men er ude af balance.
Når man er ældre ved man, at man skal dø, men man har aldrig haft det bedre psykisk.
Den allersidste del (når man bliver gammel) har gud jo nok ikke tænkt færdig. Vi bliver for gamle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdateret 17/01/2014

Besøg  
090501