Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Forside

Et liv i det fri kan forme sig på mange måder.


Mere primitivt

Vi må jo se i øjnene, kræfterne ikke er tiltagende. Tvært imod. Så nu overvejes, hvordan vi kan klare os med lettere rygsække. Vi kan ofre formuer på letvægtsgrej, men vi kan også forsøge at klare os med mindre luksus.
I dette kapitel vil jeg komme ind på begge dele.

Kogegrej

På en tur fik vi den tanke, at det kunne være spændende at være mere afhængig af naturen. Vi kunne jo bruge brændbart materiale fra naturen til at varme med i stedet for medbragt brændstof så som gas eller benzin.

Jeg har nu bygget en såkaldt Wood gas stove af tre konservesdåser samt lidt net fra en engangsgrill.Byggevejledningen findes på dette link.

Den bør kunne brænde på smågrene, som man altid kan finde. Mere om det når jeg har lært den at kende.

Så er den prøvet af. Den er svær at fodre. Grenene skal være meget små, og så skal den fodres hele tiden. Det er for bøvlet.


Så lavede jeg et "komfur" af en Ikea bestik beholder. Den fungerer meget bedre. De større stykker træ kan bare skubbes ind af åbningen efterhånden, som de brænder af. Den blev testet med ret vådt træ, og varmede alligevel maden.
Der arbejdes videre på overvejelser omkring den.

Der er nu landet en Kelly Kettle i min turban. Jeg kalder den skorsten med vand. Den er meget fascinerende. Den varmer vand meget hurtigt blot med lidt smågrene. Jeg testede den i regnvejr med vådt træ. Det fungerede, så der blev et par krus varm kakao til min kone og jeg. Måske vi kan satse på tørkost på vandreturene, så varmt vand kan gøre det hele?
Der arbejdes også videre med dette projekt.

  

 

Projekt: Kelly Kettle
Vi har leget lidt med Kelly Kettle. Den varmer vand på rekordtid. Jeg har tørret mad i min Dehydrator. En sammenkogt kraftig smagende ret med ris. Det kogende vand hældes over den tørrede ret og trækker 1/2 times tid. Jeg vejede maden før tørring og efter. Så vidste jeg hvor meget vand, der skulle tilsættes.

I dette forsøg bruger jeg Ikea komfuret nævnt oven for. Jeg piller skruerne af og vender den om. Vupti brændekomfur.
Efter opblødningen varmes retten indtil konsistensen er passende. Maden smagte som før tørringen.
Nu arbejdes der på, at finde en lille gryde der kan passe til Kelly Kettle. Deres egen gryde er for lille.

 

Kelly Kettle har nu selv udviklet en indsats, så "bålfadet" kan omdannes til et komfur. Indsatsen kan puttes ind i bålfadet, så det fylder ikke mere.
Den volder dog lidt problemer. Ild der brænder med kraftige flammer, dør næsten, når "skorstenen" fjernes. Det hjælper med kraftig pusten. Den er dog kun prøvet af med vådt træ.

 

Sovegrej

Et telt vejer ganske meget (hvis det ikke er meget dyrt). Jeg har leget lidt med at sove under en tarp. Det er en stor oplevelse. Klart at foretrække frem for telt. I hvert fald når det er rimeligt vejr, og der ikke er mange myg.
Frisk luft hele natten og mulighed for at se på naturen i nattens løb. En klar stjernehimmel er fantastisk at falde i søvn til.

Opslagningen kan varieres i det uendelige. Den mest beskyttende er den viste. Her er det en tarp fra Hammocks (4,5x3 m) og en enkel vandrestav. Jeg har ligget i den i silende regn. Det er en fornøjelse. Her er plads til grej og mulighed for at kokkerere.

 

Denne tarp er i den tungere ende pga. størrelsen. Jeg foretrækker, at der er gulv under mit liggeunderlag og soveposen. Tarpen foldes, så halvdelen danner gulv resten er tag. Der kan sikkert findes andre måder. Det finder jeg ud af.
Jeg har også en tarp på 3x3 meter. Den vejer og fylder noget mindre. Den skal der også leges med.

Liggeunderlag
Et sted der kan spares rigtig meget plads og vægt er liggeunderlaget. Udviklingen af en luftmadras, der både er let, isolerer godt og fylder lidt, betyder meget i det samlede regnskab. De er dog dyre. Jeg har købt et Exped underlag med luftpumpe til ca.1400kr.

Det fylder som 1 liter mælk og vejer det halve (450g). Jeg har valgt en pumpe, der i princippet en en paksæk. Den bruges til at beskytte soveposen, mens vi vandrer, og som pumpe ved lejren. Genialt system. Ca. to fyldninger af posen, så er luftmadrassen pumpet op. Se teknikken her.

 

Opdateret 23/10/2016

Besøg  
090500